Boek

Nog enkele te koop!

Tijdens de open dagen en daarna zijn bijna alle boeken verkocht. Voor de liefhebber, er zijn er nog 5 bij mij te koop.

Boekpresentatie en Open dag

Gelukkig ging het rond 10 en 11 juli goed met het aantal besmettingen met het Coronavirus. Er mocht weer van alles met zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand. Daar was ik erg blij mee. Gelukkig was het mooi weer en konden er schilderijen in de tuin staan. Tijdens de open dagen zijn 80 bezoekers geweest, natuurlijk veel familieleden van de schilders en schilderessen in het boek. Zij waren allemaal erg blij met het boek en het “eigen” verhaal. Verder vrienden, bekenden, cursisten, buren en zorgmedewerkers. Na afloop was ik beduusd van alle complimenten en cadeaus die ik mocht ontvangen. Het voelde als een mooie afsluiting van de jaren waarin ik met al deze ouderen heb geschilderd. Iedereen nogmaals mijn oprechte dank!

‘Schilderontmoetingen’

Zo is de titel van het boek dat ik heb geschreven. In de afgelopen 10 jaar bezocht ik cliënten in verpleeghuizen om met hen te schilderen, vooral mensen met dementie.

Ik heb jaren op een activiteitencentrum en in een verpleeghuis gewerkt als activiteitenbegeleidster waar ik ook graag met cliënten schilderde. Nu heb ik thuis een atelier waar ik teken- en schilderlessen geeft.

Op 10 en 11 juli 2020 zijn er Open dagen in het Atelier aan de Floralaan 27 in Boxmeer. Dan vindt de boekpresentatie plaats en is er een expositie van een aantal schilderijen die door de ouderen zijn geschilderd. Je bent van harte welkom op vrijdag van 10.30u tot 19.30u en op zaterdag van 10.30u tot 16.00u! Vanaf 10 juli is het boek bij mij te koop voor € 22,95. Klik hier om contact op te nemen. Het ligt dan ook bij boekhandel Van Dinter in Boxmeer in de schappen.

Het boek gaat over 27 schilderontmoetingen. Kleurrijke ontmoetingen met mensen met (beginnende) dementie: de ziekte van Alzheimer, dementie als gevolg van een herseninfarct of vele TIA’s, andere vormen van vergeetachtigheid en soms gecombineerd met de ziekte van Parkinson.

Mijn uitgangspunt is kijken naar wat iemand (nog) wel kan, samen mooie herinneringen ophalen bijvoorbeeld door het ouderlijk huis te schilderen, het hondje, bloemen uit de tuin, vakantiemomenten aan zee of schilderen op muziek. Ik beschrijf wat er wordt geschilderd, hoe dat gaat en wat er gebeurt of ter sprake komt. Het geeft een kijkje in het leven in het verpleeghuis zoals de cliënten het ervaren, het leven van de mensen zoals ze het zich op dat moment herinneren en zoals ik dit vanuit mijn perspectief heb ervaren. Een van de mooiste complimenten die ik kreeg is van een kleinzoon die zei: “Ik heb het gevoel dat ik erbij heb gezeten. Zo is mijn oma!”.

Mijn hoop is dat je als lezer enige herkenning vindt in de verhalen, een beetje meer begrip krijgt voor de situaties en waarom het fijn is voor mensen met dementie om met aandacht bezig te zijn en te blijven. En geldt dat niet voor iedereen? Ik heb bewondering voor de schilderijen want ze zijn mooi, soms door hoe ze gemaakt zijn en soms nog meer door wat er gebeurde of door het verhaal. Het gaat niet om de mate van dementie maar om het genieten. Van het schilderen zelf, de aandacht en zeker van het schilderij “Ik ben trots op al mijn ‘kunstenaars’ en samen hebben we de wereld om ons heen een beetje mooier gemaakt!”