Schilderen voor cliënten in zorgcentra

De individuele kunstzinnige begeleiding is vanaf 2020 niet meer beschikbaar. Vanwege de verhoogde normen voor opname in het verpleeghuis is het vaak niet meer haalbaar voor de cliënten om te gaan schilderen. Als afsluiting van 10 jaar begeleiding ben ik deze bijzondere ontmoetingen op gaan schrijven. Het boek is klaar en kun je bij mij bestellen. Kijk voor meer info bij het onderwerp “Boek”.

Individuele kunstzinnige begeleiding in de vorm van tekenen en/of schilderen. Voor cliënten in het verpleeghuis of mensen die thuis wonen. Dit kun je zelf aanvragen, maar ook via een verzorgende of  familielid. Dan maken we een vrijblijvende afspraak en kijken samen wat de wensen zijn. Voor iedereen, maar speciaal voor mensen met een beperking en in het bijzonder voor mensen met dementie. Er zijn al zoveel dingen die niet meer zo goed gaan, dat het fijn is om te ontdekken dat je bijvoorbeeld best goed kunt schilderen en daarvan kunt genieten. Mijn uitgangspunt is kijken naar wat iemand nog wel kan, wil en leuk vindt.

De individuele begeleiding van 1,5 uur bestaat uit eerst kijken wat iemand mooi vindt, zijn dat landschappen, bloemen of juist alleen de vormen en kleuren. Wil je een groot doek of juist klein en dan gaan we aan het werk. Stap voor stap leren om te schilderen. Gewoon op je eigen kamer of een rustig plekje binnen de afdeling. Je hoeft zelf geen materialen aan te schaffen, ik breng alles mee. Het enige wat je hoeft te doen is genieten van het werken met kleuren, vormen en materiaal. Uitproberen welke techniek je fijn vindt. Je mag kritisch zijn, klopt het wel, hoe wil ik het doen of “vrij” werken.(intuïtief) Vaak is het verhaal wat mensen vertellen net zo belangrijk. Op een positieve manier (fijne) herinneringen ophalen aan vroeger. Bijvoorbeeld bij het schilderen van de molen uit het oude dorp of de schoenen voor de schoenmaker.

Maar ook in stilte werken en tot rust komen. Een rustige plek, ontspannende muziek, individuele aandacht. Mensen zeggen het regelmatig zelf. ”Hier word ik helemaal rustig van”. En “ is het al zo laat”, “ik wist niet dat ik dit kon” of “wat vind ik dit leuk!”. Ze doen iets wat ze fijn vinden, worden niet geconfronteerd met de dingen die “niet meer gaan”. Het “bezig zijn” is eigenlijk belangrijker dan het resultaat, maar als dat mooi is, is het natuurlijk extra fijn. Ook voor mij is het elke keer genieten wanneer ik zie dat mensen genieten.

Vaak komen de schilderijtjes op de eigen kamer te hangen of fleuren ze de huiskamer op. Dan wordt er nog eens extra over gesproken en worden mensen blij van de complimenten. Sommige cliënten geven schilderijtjes cadeau aan familie met verjaardagen.