Over Diny Lamers

Sinds 2007 geef ik teken- en schilderlessen in mijn atelier in Boxmeer. Aan kleine groepen en individueel zodat er op maat en naar wens gewerkt kan worden. Een mooie tekenmethode is “Tekenen met je Rechterhersenhelft”. Een speciale doelgroep zijn de cursisten met een beperking. Het uitgangspunt is de persoonlijke leerwens en kijken naar wat iemand wel kan. Maar het plezier en de voldoening in het kunstzinnig bezig zijn, zijn zeker zo belangrijk. Tekenen en schilderen is met uitstek een bezigheid in het hier en nu. Je vergeet de tijd en de beslommeringen van de dag.

Na de opleiding SPH en de creatieve vakken heb ik lessen gevolgd bij een kunstencentrum in realistisch werk. Vervolgens een opleiding in intuïtief schilderen, tekenen met je rechterhersenhelft en kunstzinnige counseling. En het blijft leuk om regelmatig workshops of een masterclass te volgen bij kunstenaars in het abstracte werk of realistisch fijn schilderen.

Mijn eigen werk is gegroeid van realistisch naar figuratief en abstract. Het begin is een onderschildering van acrylverf op doek om daarna verder te werken met olieverf. De schilderijen zijn sprekend van kleur en vorm. Hebben zachte overgangen gecombineerd met de impasto techniek zodat er diepte en reliëf ontstaat. Het abstracte werk ontstaat vanuit een schijnbaar willekeurige toets verf, waardoor een dialoog met het doek begint. Daarna volgt verdieping en nuancering. De schilderijen zijn uitbundig en opgewekt, de kleuren geel, oranje en rood zijn favoriet. Regelmatig maak ik een uitstapje van abstract naar figuratief en schilder mensen of portretten waarbij het de kunst is om te kijken wat er weg kan en de figuur toch herkenbaar blijft.

De laatste jaren ben ik ook gaan fijnschilderen met olieverf op kleine houten paneeltjes. Dit werk is realistisch en moet voor mijn gevoel dan ook helemaal kloppen!

Naast het schilderen kan ik me helemaal verliezen in het tekenen. Gewoon in zwart-wit en grijstonen. Heerlijk.

Bekijk ook onderstaand (oud) filmpje van 30 minuten over mijn activiteiten.